Au Parleur

- De Ongeschifte Gazet -

Au Parleur streeft naar onbetrouwbaarheid van de gegeven informatie, waarvoor ze echter niet aansprakelijk kan worden gesteld.

- Dertiende editie - 9 december 2023 -



EDITORIAAL
Kersttrein

‘Hey Bro, de kersttrein is nu wel echt vetrokken he?’
‘Ja, de Sint is naar huis, nu is het wachten op zijn neef, de Kerstman’.
‘Ik heb een beetje stress. Cadeautjes kopen, ik vind dat steeds een beetje een opgave’.
‘Je wil dat goed doen, he?’
‘Ja, maar soms valt het tegen en dan sta je daar. Beteuterde gezichten en van die dingen’.
‘Behalve als je Poëzie op Maat geeft. Dat is altijd prijs’.
‘Altijd’.



Jeroen Vermeiren, Gent
Hans Lengeler, Lorgues

knuffel
knuffel

Wat een tijden

Ik heb helemaal niets met die aanstormende kerstperiode en nog minder met kerstmutsen die ze door uw strot duwen en jinglebells die rond uw oren suizen. Uiteraard vind ik het samenzijn met familie fijn maar alles errond is er me wat te veel aan. Verrast was ik dan ook niet echt toen ik op de radio hoorde dat de kerstman eigenlijk een afkooksel is van Sinterklaas en pas sinds een publiciteitscampagne van coca cola, ergens begin jaren dertig, echt tot leven kwam. Commercie ten top, ik wist het!

Maar een mens is niet consequent want Sinterklaas vind ik dan weer wel leuk terwijl die man er toch wel een zeer dubieus leven op nahield als we de geschiedboeken mogen geloven en je vraagt je af hoe we in hemelsnaam zo’n man willen vieren met onze kinderen. Zwarte pieten mogen van mij dan weer afgevoerd worden want als ik iemand kwets met mijn feest dan is het feestje voor mij ook over, maar ik juich Queen Nikkolah toe. Lang leve de verandering!

En ik sta er altijd van te kijken hoe mensen zich zo druk kunnen maken als er zaken veranderen, in het overboord gooien of aanpassen van enkele tradities terwijl er ergens anders kinderen getraumatiseerd over de straten moeten vluchten en niets meer hebben en hun leven lang achtervolgd zullen worden door beelden van aan flarden geschoten familieleden. Voor sommige kinderen is er enkel een berg trauma’s dit jaar.

Als ik me daar weer helemaal in opwind probeer ik dicht bij mezelf te blijven en focus me op de goede dingen des levens.

Zo sta ik bij een Fnac medewerker in Marseille als ik de eerste foto doorkrijg van mijn nichtje Sézane, het eerste meisje in 45 jaren dat geboren wordt in onze tak van de familie. Ik word overspoeld door een golf van liefde en twee dikke tranen bengelen over mijn wangen. De Fnac medewerker kijkt verbaasd op want hij had me net de prijs van een nieuwe gsmkabel doorgegeven, maar als ik uitleg dat het tranen van geluk zijn, komt de man vanachter zijn balie en omarmt me.

Thuis vertel ik aan Bert hoe ontroerend ik dat vond. ‘Hij wilde gewoon in je broekje zitten’ antwoordt hij ontnuchterend. Ik staar even voor mij uit maar dan overvalt me een ander gevoel, ik voel me gevleid, denk ik, want het gebeurt immers niet zo vaak meer dat je als 46-jarige nog iemand tegenkomt die ‘in je broekje wilt zitten’.

En zo kunt ge dus het schijt hebben aan kitscherige kerstdecoratie, een perverse sint, mensen die zich druk maken over onbenulligheden en de oorlogen maar één ding is zeker: vleierij maakt uw dag goed. Er zijn dus nog zekerheden in het leven. Amen.


SL

DE WERELD VAN SWAANE
Wat een tijden

DE WERELD

Hans Lengeler
Hans Lengelers venster

Burengerucht

Ik heb een nieuwe buurman op het derde. Correctie, ik hàd een nieuwe buurman op het derde. Na vier weken hield de mens het reeds voor bekeken. Ik ontmoette hem per toeval toen ik de trappen beklom naar het vierde en zegde vriendelijk goeiendag. Hij zegde ook vriendelijk goeiendag en verklaarde in één moeite door dat hij een beter appartement had gevonden, twee straten verder. ‘Te veel lawaai hier’, legde hij uit. Ik voelde me ietwat aangesproken want ik durf bij momenten mijn muziek nogal luid te zetten en ik excuseerde me. ‘Neen, neen’, zegde hij, ‘je muziek heb ik eigenlijk niet gehoord. Maar als je door je appartement stapt, galmt het tot bij mij’.

Ik heb nogal een “zware stap”, ik weet dat en ik begon me dan ook uitgebreid te verontschuldigen. ‘Je had me dat even moeten komen zeggen’, antwoordde ik, ‘Ik was me van geen kwaad bewust. Ik wil er best op letten en me meer op kousenvoeten voortbewegen want ik besef dat zoiets echt wel irritant kan zijn, zo’n gedreun boven je hoofd’. Maar het was niet erg, hij was niet kwaad en het waren niet enkel mijn luide voetstappen die hem hadden doen besluiten om te verhuizen. ‘Je hoort hier ook wel veel klokkengelui’, zegde hij, ‘En wat is dat met die buur achteraan links? Die speelt om de haverklap gitaar en kermt er liedjes bij. Zeker een gebroken hart?’. ‘Dat is Titi’, zegde ik, ‘Dat is een heel verhaal. Daarvoor zou je hier tijdens het zomerseizoen moeten zijn. Dan zingt zijn grote liefde onder onze ramen haar mooiste ballades met behulp van een karaoke-installatie. Titi heeft er even iets mee gehad maar het is alweer een tijdje uit tussen die twee’.

Het was allemaal niet langer het probleem van mijn nieuwe ex-buurman van het derde en we namen afscheid.

Ik klom naar het vierde en zette een muziekje op. Op een voor mij aangenaam volume want ik hoef me voorlopig geen zorgen te maken over burengerucht. Ik haalde er uit nieuwsgierigheid een dB meter bij en stelde vast dat ik rond de vijftig zat. Een verdieping lager is dat nog tien of minder. Daarvoor zal niemand de politie bellen. Als mijn ramen openstaan halen de klokken van de kerktoren in mijn woonkamer tot boven de zeventig dB. Maar dat is nu eenmaal de kerktoren en het instituut kerk permitteert zich al wat meer dan de gewone sterveling.

Die nacht vroor het min vier. Terwijl ik in bed onder mijn winterdons en warme sprei lag, bedacht ik dat ik wat meer zal moeten stoken nu het appartement onder het mijne onverwarmd leeg staat. Maar we leven gelukkig niet, zoals onze verre voorouders, in een grot tijdens de Grote Ijstijd. Je zal daar maar liggen rillen onder je ruwe mammoetvelletje terwijl de koude wind vrij spel heeft en het snot je uit de neus loopt. Dat was nog wel andere koek, toen.

Ik veronderstel dat de mensen ook wel iets geharder waren dan wij nu. ‘Vooruit, naar school en zie maar dat je niet wordt opgegeten onderweg of je krijgt nog slaag bij’, zou een mama tegen haar kinderen hebben gezegd terwijl ze hen de sneeuw inschopte. ‘En doe je best want de PISA-resultaten zijn bedroevend laag dit jaar’. ‘Pffft’, antwoordde de toenmalige puber uitdagend, ‘ik word later minister van onderwijs, daarvoor moet je niet naar school zijn geweest’. En toen kreeg de jonge niksnut van zijn mama een terechte lap rond zijn oren gedraaid. Het gebrek aan ambitie bij sommigen is van alle tijden vermoed ik…

Ik stapte uit bed en deed wat ik altijd deed nadat ik uit bed stap. Ik opende de gordijnen en staarde naar een grijze wereld. Op het raamkozijn buiten zat een natte kouwelijke duif en we keken mekaar in de ogen. ‘Jij was vroeger een dino’, zegde ik, ‘besef je dat wel?’. De duif bewoog niet en ik drong niet aan. Ik maakte koffie en zette een muziekje op. Op een voor mij aangenaam volume want ik hoef me geen zorgen te maken over een buur op het derde.

Ik zette de verwarming iets hoger en wilde een foto maken van de duif op het raamkozijn. Maar die had al andere oorden opgezocht. Misschien stond mijn muziek te luid.

Het is altijd iets.


HL

DE WERELD VAN HANS
Burengerucht
Karlijn Sileghem
Karlijn

Cru Bourgeois

Omdat het wandelen me twee jaar lang als gek achterna zat, ik de wegen ondertussen zo goed kende, had het verloren lopen haast geen zin meer. Ik kon zelfs slapend de weg vinden. Wat valt er dan nog meer te zoeken om te vinden? Ik ken natuurlijk het antwoord, maar de weg van het wandelen liep stilaan dood.

Ik zocht dieper naar wat lichamelijk soelaas kon brengen, zodat de pijn van mijn jarenlange ziekte waar ik in mijn puberteit mee worstelde, me eindelijk zou verlaten. “Ga, ga verdorie. Je bent er al jaren niet meer, laat me dan ook.” De echo van de toen tergend zeurende fysieke pijn grinnikte nog met een snik. De pijn die in geluid te vergelijken leek met een overdonderend luide en aanhoudend, rinkelende bel, was stil geworden, maar ikzelf, ik zuchtte nog wat verder, omdat ik het zo gewoon was geworden.

Een ochtend wou ik naar de fitness, maar omdat ik alweer platzak was en dus geen geld had om een abonnement te kunnen betalen in de sportschool, trainde ik thuis in de keuken met potten en pannen. Gewichtheffen met pannen, die ik soms verzwaarde met nog meer pannen. Ik rammelde wat af met huisraad tot mijn armen er sterk en ontvankelijk uitzagen.

Omdat ik zo smakelijk kan lachen dacht men wel eens dat ik helemaal nergens last van had. Het was ook aanstekelijk, hoop ik, mijn vreugde. Het zit in de familie en daar is lachen heel gewoon. Ik moet er in het geheel geen moeite voor doen. En ja, vandaag heeft die last me inderdaad verlaten. Ik til me op in mijn eigen krachtige armen. Mijn pan-geoefend lichaam.

De dag dat ik nadacht over waar ik als kind het meest van hield, scheen de zon. Het was opvallend, omdat de ochtendnevel in het gras door de eerste stralen een zilveren weerschijn kreeg. Ik was dol op touwtje springen, bedacht ik me. Of kilometers lang huppelen. Hoe deed ik het toch zonder spierpijn achteraf of vermoeid te worden?

In de garage had ik ruimte en was de vloer glad genoeg. Met een touwtje in de aanslag vatte ik het springen aan. Wat grappig, dacht ik. Wel moeilijker dan ik me herinner, maar wat leuk om zo om niets te springen. Ik keek naar mezelf en vond me licht gezegd, belachelijk. Maar die gedachte had geen enkele toegevoegde waarde, want dat was ik immers met mijn pannen ook al.

Na ongeveer 5 minuten springen stopte ik buiten adem. Ik steunde met mijn handen op mijn knieën om mijn evenwicht niet te verliezen. Het tekort aan zuurstof maakte me duizelig. Ik was het niet meer gewoon.

En toen, in die gebogen houding, zag ik dat ik bovenop een vogeltje stond. Een plat gereden, uitgedroogd vogeltje. Dun als karton. Zijn vleugels, fijne uitgewaaierde beentjes, alsof het nog gewaagd had weg te vliegen. Het was grijs geworden door het stof waarnaar het verging. Heb ik dat met mijn auto gedaan? Even deed ik niets, ik keek dubbel geplooid als diep in een put. En dan huilde ik omdat ik met een blij gemoed gesprongen had bovenop de dood.

Moraal: Als het vliegen strandt, is verdriet heel normaal.


KS

CRU BOURGEOIS
De wereld van Karlijn
Jeroen Vermeiren
concert

Heel veel nu

Beste luisteraar! Ik bedoel: beste lezer! Soms denk ik ‘luisteraar,’ omdat alles wat ik schrijf eerst resoneert in mijn hoofd. Ik capteer de stilte en hoe ik in die stilte iets zou vertellen. U moet weten: schrijven is in de eerste plaats zeggen. Vertellen. De vertelling is nu eenmaal het oudste communicatiekanaal van de mens. Natuurlijk gaan de dingen onderweg vaak een eigen leven leiden, afijn, vroeger toch, lang voor verhalen te boek konden worden gesteld en dus enkel waren aangewezen op overlevering. Van mens op mens, van generatie op generatie. Er wilde toen, bij zo’n kampvuur van weleer, ongetwijfeld al wel eens overdreven worden.

Maar beste lezer dus. Laat mij u iets vertellen over zelfzorg of liever de correlatie tussen zelfzorg en Jan Garbarek. U kent hem of u kent hem niet, deze Noorse tenor- en sopraansaxofonist – enig kind van een Poolse oorlogsgevangene en een Noorse boerendochter – die zijn glasheldere, adembenemende saxtonen laat uitdijen van jazz over polyfonie tot wereldmuziek. Als u hem kent: heil zij met u. Voor de anderen: heil worde uw deel, wanneer u zich straks, na lezing dezes, gaat verdiepen in zijn repertoire.

(Kleine tussengedachte. Het is intussen genoegzaam bekend dat ik een alleenstaande en niet zelden op zijn tandvlees residerende ploeterpapa ben. Zelfzorg is bijgevolg altijd het eerste waar ik op beknibbel. Er moeten rekeningen betaald en vooral: er is een zoon die ik een veilig nest wil bieden in deze hoogst verwarrende en van te veel prikkels overladen tijden. Als ik moet besparen (in tijd, energie en/of centen) doe ik dat altijd op mezelf. En dan nog boek ik slechts wisselend succes in succesvol vaderschap. Ik leer voet voor voet daarin enige mildheid aan de dag te leggen voor mezelf. Dat lukt meer niet dan wel, maar alle begin is moeilijk. Ja, ik wijk weer eens af. Het is mijn ADD, beste luisteraar. Ik bedoel: lezer. Mijn gedachten en brein springen continu van hier naar daar en weer terug. Ik wil zoveel zeggen en terwijl ik dít zeg, denk ik al na over wat ik straks nog allemaal moet spuien. Wordt u nu ook zo moe van mij als ik van mezelf? Einde kleine tussengedachte.)

Jan Garbarek. Ik zag hem enkele dagen geleden aan het werk in de concertzaal van de Bijloke in Gent, het oudste gebouw van wat vandaag het grootste neogotische complex van België is. Gebouwd in de dertiende eeuw. Laat dat vooral even tot u doordringen. Het was de dag van de goedheiligman, de dag van Sinterklaas. Maar er was in heel de wereld maar één heilige die avond: Jan. Hij had drie aartsengelen meegebracht, stuk voor stuk wereldvermaarde muzikanten, die hij ook nog eens geregeld liet schitteren terwijl hij in een onderbelichte achtergrond verdween.

Ik zou u een relaas kunnen brengen van dat concert, maar wat is de zin daarvan? U was er niet bij. Het zou dus een vorm van soloslim zijn, waar niemand wat aan heeft. Ik wil u er niettemin van verzekeren dat het buitenaards mooi was. Van een ander melkwegstelsel, een ander universum, van een orde die zoveel groter was dan mezelf en die dertien eeuwen oude concertzaal. Feit is dat u daar geen sikkepit aan hebt.

Waaraan hebt u mogelijkerwijs dan wel iets? Aan het belang van zelfzorg, tiens! Aan de heilzaamheid van een pauzeknop. Aan het recht af en toe resoluut te kiezen voor uzelf. Dat is namelijk wat ik deed. Ik ontdekte dat één van mijn grote helden zou concerteren op luttele fietsafstand. Vervolgens het harde verdict, in de vorm van een genadeloos ‘uitverkocht!’. Dat sneed waarlijk door mijn hart. Een held, zó dichtbij en toch zo pijnlijk buiten bereik. Tarara! Dankzij het online vehikel genaamd TicketSwap kon ik in extremis voor schappelijk geld een enkeltje Garbarek op de kop tikken. Ik serveerde mijn zoon voor een keer geen verse maaltijd, maar een diepvriespizza uit de oven. Daarop trok in mijn zalige eentje naar het concert, zocht als eerste mijn stoeltje in de zaal en liet mij vervolgens ruim twee uur lang onderdompelen in het schoonste wat er is: een thuiskomst. Ik heb meermaals met hangend bakkes in verwondering zitten staren en luisteren en savoureren. Zozeer dat het kwijl twee keer langs mijn baard naar beneden druppelde. Dat is geen hyperbool, maar waar gebeurd.

Dit is wat telt:

Ik was even weg van de wereld. Weg van de zorgen. Weg van de fiscus, die mij keer op keer naait (zonder condoom). Weg van alleen nog maar vader en werkmens zijn. Weg van alles en iedereen.

Ik was even gewoon bezig met bestaan en luisteren. Er was geen gisteren, geen zonet, geen straks en geen morgen. Er was alleen heel veel nu en een veelvoud aan zorgeloosheid. Dát is wat kunst doet. Of het nu muziek is of theater, film of poëzie, dans of installatie, keramiek of schilderij: alleen in de schepping is een mens, is een mens soms heel even, heel even heel vrij.


JV

DE WERELD VAN JEROEN
Heel veel nu

DE VIER WINDSTREKEN

TIJDENS DE FEESTEN AAN 25% KORTING
bliksems
bliksems

Over mateloze bliksems

Een lezeres van Au Parleur en de columns op mijn eigen website stuurde mij laatst een bericht dat blijft echoën in mij. Ze had het over hoe je na een optelsom aan romantische faillissementen steeds meer wordt teruggeworpen op jezelf en op den duur denkt: het zal niet meer voor mij zijn. Omdat je, telkens wanneer je denkt dat je je oude patronen en valkuilen losgelaten hebt, toch weer een man met hamer op je pad vindt. Van het type: Viking die er niet nevens slaat. In liefdestaal: een coup de foudre, wars van enige ratio. Het zijn je poriën die spreken, en je lippen, en de blikken bij schemerlicht en een fles wijn. Maar nooit je gezond verstand en al helemaal niet de alarmbellen die afgaan. Die volumeknop draai je naar nul.

Hoezeer mijn correspondente zichzelf had verzekerd dat het niet meer zou gebeuren, zo’n overrompelende verliefdheid, daar sloeg ze toch in als een mateloze bliksem. Ik heb het zelf ook een paar keer meegemaakt na mijn scheiding. Plots krijg je weer vleugels en ontstaat er een paringsdans tussen oude hoop en nieuwe dromen. Maar in die paringsdans verlies je jezelf ook uit het oog en alle inzichten die je intussen verzamelde. Laat mij meteen benadrukken dat er geen schuldigen zijn in dit soort soap. Het gaat niet over schuld. Het gaat altijd weer over onvermogen. Over een hinkstapsprong waarbij je halfweg struikelt en moet herbeginnen. Als een Groundhog Day. Je kan de meet, het walhalla, de verlossing maar niet bereiken. En je vraagt je telkens af: fuck, wat is er mis met mij? Fuck, hoeveel slecht karma heb ik verzameld? Fuck, waarom wil het maar niet lukken?

Het zijn de verkeerde vragen. Er is niets mis met jou. En tenzij je je reinste psychopaat bent, geloof ik ook niet in slecht karma. Waarom het maar niet wil lukken? Omdat je zélf ergens onderweg – meestal onbewust – bent gaan geloven dat jij het niet waard bent. Ik mag dat zeggen. Ik ben zo iemand. Terwijl ik, echt waar, de slechtste niet ben. Combineer dat met onveilige hechting die is uitgemond in tal van angstscenario’s – ik spreek hier enkel voor mezelf – en je hebt een Molotov coktail in handen. Je hoeft overigens niet slecht te zijn om brokken te maken. Slecht ben je pas als je met voorbedachten rade ruïnes ambieert. Alles wat daarbuiten valt, is onmacht, onvermogen, oud zeer, nieuw zeer, patronen, nature én nurture. Dat is een hoop om mee aan de slag te gaan. En vooral: er bestaat geen gouden formule óm daarmee aan de slag te gaan. Je doet maar wat. Goedgelovig of te goeder trouw. Je hinkt. Je stapt. Je hinkstapt. En struikelt. En herbegint. Of dat denk je. Want gaandeweg struikel je niet halfweg maar over halfweg. Zo schuif je voet voor voet een beetje op.

Dat ik hou van mijn Bro, dat is intussen wellicht genoegzaam duidelijk. Hij daar in zijn zuiden, ik hier in het noorden, wij overbruggen die pakweg twaalfhonderd kilometer moeiteloos wanneer we weer eens hetzelfde denken, gelijktijdig dezelfde inval hebben of om dezelfde lelijkheid vloeken. Wij vinden elkaar in deze Au Parleur, in muziek, in de poëzie van groenten op een Provençaalse markt, in eenzelfde filosofische kijk op het leven, in de kleine dingen die ertoe doen. ‘Kom toch gewoon ook hier in het zuiden wonen’, zegt Bro regelmatig. ‘Geef mij nog even’, antwoord ik dan, ‘tot die tienerzoon van mij wat ouder is.’

Ik beken: ik droom niet meer van een coup de foudre, van het zoveelste rad dat ik mezelf voor ogen draai, wanneer ik andermaal denk: ‘Ik heb mij bevrijd van mijn patronen, déze keer is het goed, nee, écht, het is goed, ik zweer het, ik weet het zeker.’ Ik heb slechts één droom over: naar het zuiden trekken. Om daar – fucking eindelijk – die roman af te werken, om een dichtbundel te schrijven waar niemand nog naast kan, om te kijken naar het licht daar, om te verlangzamen.

Een lezeres van Au Parleur en de columns op mijn eigen website stuurde mij dus laatst een bericht dat blijft echoën in mij. Ze eindigde met: ‘Als je eens in de buurt bent, altijd welkom om wat te eten en te drinken en een babbel, opdat we dingen als deze nooit meer vergeten.’
Die ‘dingen als deze’ had betrekking op de (destructieve) coup de foudre die weer eens faliekant afliep. De coup de foudre waarvan je jezelf had gezworen dat ie je niet meer zou overkomen.

Ik beken: ik ben daar voorbij. Ik geloof niet meer dat een Grote Liefde mijn hand zal vasthouden wanneer ik te sterven ga. En o, wat klinkt dat somber. Maar ik ben allesbehalve somber. Ik kijk uit naar het zuiden. Naar de broederschap. Naar de letteren, waaraan ik mij zal wijden. Op mijn leeftijd worden de erecties toch maar minder stevig, minder lang, minder duurzaam. Die moet ik niet meer achternahollen. Het mag stilaan gaan over míjn droom en wat ik nog wil. Over de dingen die ik altijd maar parkeerde wanneer er weer eens een bliksem insloeg. Ik wil de bliksem voorbij zijn. Ik wil gewoon zijn.


JV

BEDENKINGEN
Over mateloze bliksems
stilleven
stilleven

Stilleven

Het moeten niet altijd woorden zijn.

HL

STILLEVEN

VARIÉTÉ

PGT afgelast
PGT afgelast

Controverse

Tot onze grote spijt heeft het inrichtend comité van Provence’s Got Talent beslist om het evenement af te gelasten. De controverse rond bepaalde deelnemers werd te groot.

De audities verliepen niet zoals gehoopt in een serene sfeer. Het Cultureel Centrum van Lorgues zat nochtans afgeladen vol en de verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Het was uitkijken naar wie de Golden Buzzer zou krijgen en meteen doorstootte naar de finale. Helaas liep het al snel mis.

Woord en Drama

Zo was er bij Woord en Drama al meteen heibel rond onze dorpsfilosoof Patrick Dupont die een vergelijkende visie tussen het Duitse Idealisme van Georg Wilhelm Friedrich Hegel en het Existentialisme van Albert Camus wilde brengen. Dit idee alleen al leidde tot ruzie tussen de aanwezige Hegelianen en de aanhangers van Camus, waarbij deze laatsten beweerden dat “den Duits” indertijd al genoeg ellende had gebracht in ons mooie dorp en dat we het aan onszelf verplicht zijn om volop de Franse kaart te trekken. Er ontstond tumult in de zaal en de security zag zich verplicht om de ruziënde aanwezigen naar buiten te begeleiden. De discussie werd buiten op de parking verdergezet maar het geroep en het getier drong tot binnen door en de organisatie zag zich verplicht om tijdens de audities een lange pauze in te lassen tot de gemoederen waren gekalmeerd.

Oude dorpswonden zijn blijkbaar nog niet genoeg geheeld om de Pax Europeana door te trekken tot op het filosofische niveau. Provence’s Got Talent betreurt dit ten zeerste en wil absoluut beklemtonen dat “den Duits” van harte welkom blijft om zijn/haar vakantie door te brengen in Lorgues.

patrick
suze

Dans

Bij het onderdeel Dans hebben ballroomdansers Pauline en Jean-Luc forfait gegeven. Pauline is tijdens een repetitie ongelukkig ten val gekomen en heeft haar heup gebroken. Pauline en Jean-Luc zijn niet meer van de jongste en het herstel zal vele weken duren. We wensen Pauline langs deze weg veel beterschap.

salsa
bonanza
dansmariekes

Zang en Muziek

Tijdens de audities van Zang en Muziek barstte er een betreurenswaardig gevecht los tussen Sylvie Mélody en Kimberley Spears. Het is een publiek geheim dat de rivaliteit tussen beide artiestes bijbelse proporties heeft aangenomen, vooral sinds Titi, de ex van Kimberley Spears, vorige zomer voluit de kant van Sylvie Mélodie koos en met haar het podium deelde op het terras van Bar La Plage te Sainte-Maxime. De auditie van Sylvie Mélody werd verstoord doordat iemand de “plomb général” had uitgetrokken en hierdoor de zaal in duisternis hulde. In het donker klonk geschreeuw en gehuil en toen het licht opnieuw aanging had Sylvie Mélody schrammen in het gelaat en lagen er dikke plukken haar op de bühne. Sylvie Mélody beschuldigde Kimberley Spears van agressie wat deze in alle toonaarden ontkende. Sylvie Mélody legde vervolgens klacht neer tegen Dalida Tozzi, Madonna Jackson, Betty Venus én Kimberley Spears die volgens haar één en dezelfde persoon zijn en de wedstrijd hadden willen vervalsen.

Titi verliet in tranen de zaal en wilde niet meer optreden onder deze omstandigheden.

sylvie
Kimberley
titi

Bij gebrek aan voldoende valabele kandidaten zag de organisatie zich verplicht om de wedstrijd stil te leggen, dit tot groot ongenoegen van Pastoor Dupont die zijn goocheltruuk nog had willen brengen. De Mannen van Bonanza en Les Papillons lieten het niet aan hun hart komen en deden buiten samen een improv waarbij er een schitterende fusion ontstond tussen majorettedans en een perfect uitgevoerde Texas Two Step.

Actrice op rust, Suze, hielp mee met de bediening in de cafetaria van het Cultureel Centrum en kreeg aldus volop de kans om haar beroemde tekstlijn uit Manon des Sources, ‘Voilà, votre pastis monsieur Soubeyran’ meerdere malen op te voeren.

De organisatie betreurt het jammerlijk mislukken van Provence’s Got Talent maar denkt inmiddels reeds volop na over een nieuwe format: The Voice Lorgues.


HL

PROVENCE'S GOT TALENT
Controverse
Platenhoes13
Platenhoes13

Peinst gij dat ik sexy ben? – Hengel Rentmeester

Suiker, suiker
Ooo

Ze zit alleen, te wachten op suggesties
Hij is zo nerveus, vermijd alle vragen
Zijn lippen zijn droog, haar hart klopt zacht
Je weet exact wat ze denken, toch?

Als je mijn lichaam wilt en je denkt dat ik sexy ben
Kom op, suiker, laat het me weten
Als je mij echt nodig hebt, reik dan uit en raak me
Kom op, honing, zeg het me zo

Hij doet verlegen, wacht op een antwoord
Kom op, honing, laten we de nacht samen doorbrengen
Wacht nu een minuutje voor we veel verder gaan
Geef mij een dubbeltje om mijn mama te bellen
Ze vangen een taxi naar zijn hoogbouwappartement
Eindelijk kan hij zeggen wat zijn hart bedoelde

Als je mijn lichaam wilt en je denkt dat ik sexy ben
Kom op, suiker, laat het me weten
Als je mij echt nodig hebt, reik dan uit en raak me
Kom op, honing, zeg het me zo

Zijn hart slaat als een drumstel
Want te langen leste heeft hij zijn meisje thuis
Relaxeer, boreling, we zijn helemaal alleen nu

Ze ontwaken bij het ochtendgloren omdat alle vogels zingen
Twee totale vreemden, maar dat is niet wat ze denken
Buiten is het koud, mistig en het regent
Ze hebben elkaar, geen van beiden klaagt
Hij zegt, het spijt mij, maar ik heb geen melk of koffie
Geeft niet, suiker, we kunnen een vroege film kijken

Als je mijn lichaam wilt en je denkt dat ik sexy ben
Kom op, suiker, laat het me weten
Als je mij echt nodig hebt, reik dan uit en raak me
Kom op, honing, zeg het me zo

JV

DE VERTAALDE KLASSIEKERS
Peinst gij dat ik sexy ben? – Hengel Rentmeester

four
four

De kwaliteit van deze foto is rechtevenredig met de mathematische kennis van de groepsleden. Slechte PISA-resultaten of niet, je kan het ook maken in het leven zonder wiskunde.

HL

Kwartet van de week


GEMENGDE RUBRIEKEN

Tony
Tony

De rubriek van de pragmatische huisman

In deze rubriek vergast (inmiddels) Alleenstaande Vader Tony u wekelijks op enkele glasheldere en ongecomplexeerde huishoudtips, helemaal op maat van al wie na de dagelijkse arbeid aanzienlijk leutiger dingen te doen heeft dan pakweg strijken, poetsen en pubers opvoeden. Bijverdienen in het zwart, bijvoorbeeld.

De 23ste wet van Tony: met den drank in de man vloeit de geilheid weg uit zijn slang
Mannekes, wat was me dat, afgelopen donderdag in de Calypso. De ZjoZjo had een thema-avond georganiseerd, op zijn Amerikaans. Het was Hooters Day. Kent ge dat? Over de oceaan is dat een populaire formule, meer nog, ze hebben er daar een keten op gebouwd. Het principe is simpel: schoon vrouwvolk met een fors schap bedient de klanten in een café, slechts gehuld in spannende hot pants en te kleine T-shirts. Zonder dat ze een beha dragen. Ge kunt denken dat zoiets kan rekenen op veel bekijks en extra klanten. Vaneigens, met al die… euh… priemgetallen.
De ZjoZjo had dat weer eens goed gezien. Het hele dorp sprak er schande van natuurlijk. ’t Is te zeggen, vooral de dames, tijdens hun bezoek aan de wekelijkse markt. De mannen heb ik niet horen klagen. Ik zeg zelf altijd: we mogen toch eens kijken, zeker? Daar doet ge niemand kwaad mee. Nu denkt ge misschien: de ZjoZjo parkeerde daar een lading prille twintigers achter zijn toog. Pas op, die waren er ook hoor, maar een goeie waard kent zijn pappenheimers en dus had ZjoZjo ook wat milfjes voorzien, ge weet wel, van dat appetijtelijk vrouwvolk dat zich eerder in mijn leeftijdsklasse situeert. Jong, jong, jong, ik ging daar bijna van mijne sus. Want wie stond daar achter de tapkraan? Gerda! Ja, Gerda! In mijn tijd was dat de stoot van de school en dat miste zijn effect niet op de hormonenhuishouding van het puberend jongensvolk. Ge moet weten dat ik destijds tot over mijn oren verliefd was op haar en ’t wordt nog beter: zij ook op mij. Maar haar vader, de directeur van het lokale filiaal van de Anhyp bank, vond mij niet goed genoeg. Zagevent. En zo kwam het dat wij wel eens een tong hebben gedraaid, maar ook niet veel meer dan dat. Die Gerda, die bedient daar dus ineens bij de ZjoZjo, in een spannend marcelleke zonder soutien. Hallo dadde. Die D-cup stond nog altijd even pront overeind. Afijn, dat was daar natuurlijk neig gezellig in de Calypso en de Duvels vloeiden rijkelijk. De Johan is ne rappen drinker, die is niet bij te houden. Ik heb dat toch geprobeerd. Slecht idee. Al wat later op de avond begon die Gerda toch wel niet te flirten zeker, met mij. ‘Tony, ’t is niet schoon wat die van u u heeft aangedaan, ne man gelijk gij verdient beter’, zo zei ze, terwijl ze een nieuwe Duvel voor mijn neus parkeerde en haar hand eens over mijn knie naar boven liet glijden. En maar hints geven nadien. Toen ik wilde doorgaan, stond ze daar plots met haar jas. ‘Ik moet ook naar huis’, zei ze. Gerda dus mee naar buiten. Wat verder op de parking trok ze mij tegen haar gilet, allez, hare frak. ‘Denkt gij wat ik denk?’ vroeg ze. Ik kon niet veel meer denken, moet ik toegeven. Voor ik het wist, sleurde ze mij haar monovolume in, zo ne Renault Espace van drie modellen geleden. Haar handen zaten overal. ‘Ik wil u Tony!’, hijgde ze gelijk een bronstige stier. In brand dat die stond! Ik wist niet wat mij overkwam. Doet ze daar ineens mijn ceintuur los en trekt ze mijn onderbroek naar beneden. En toen gebeurde het, hé. Er gebeurde namelijk just niks. Met al die Duvels in mijn jak, was de geilheid zoek in mijn slang. Nen afgang dat dat was! Nen afgang! Ik was bien cuit, maar ik voeldige natuurlijk wel Gerda haar teleurstelling. Ik ben dan maar afgedropen, met het schaamrood op de wangen. Dan heeft ne man alleen eens een kans op wat plezier en dat hebt ge dat aan de hand. Het stopt ook nooit.

De 24ste wet van Tony: van een rauw ei wordt een kater niet blij
Ge kunt natuurlijk al peinzen dat ik de volgende ochtend ben opgestaan met een kater van jewelste. In mijn hoofd en in mijn broek. Gelukkig heb ik voor dat eerste een goeie remedie: een rauw ei op de nuchtere maag, daarvan wordt een kater niet blij. Lopen gaat hij! Ik heb mezelf dus beholpen en al snel trok het bonzen in mijn hoofd weg. Pling pling deed mijn gsm een uurtje later. ‘Geen man overboord, Tonyke’ stond er. ‘Duvel, dat is geen goed afrodisiacum. We gaan dat eens overdoen. En dan sleur ik u mee naar mijn grot en dan zal ik uw saterke wel zijn. Natte kus, Gerda XXX’. Ik ben er nog altijd niet goed van. Pas op, ik wil wel met Gerda mee naar haar grot, maar nu heb ik natuurlijk stress en faalangst. Ik peins dat ik toch eens naar den doktoor ga, voor wat pillekes. Eén keer afgaan als een gieter is meer dan genoeg. Allez, ’t is te zeggen: ik ben níet afgegaan. Dat kan beter de volgende keer.

JV

Stel je vraag aan Tony:

VRAAG HET AAN TONY
De rubriek van de pragmatische huisman
Mopje
Mopje

Wind

Er liepen twee mannen op een strand.
Zegt de eerste tegen de andere,'lekker windje he?'.
'Als je wil, zal ik er nog wat laten', antwoordt de tweede.




HL

MOPJES VAN NONKEL GASTON
Wind
Zon
Zon

Wat brengt de toekomst?

Steenbok (22/12 - 20/01)

Alsjemenou Steenbok, u wil zich op het rollerskaten storten, schijnt het. Dat is een gewaagd plan, op die steile bergflanken van u. Skiën lijkt voor de hand liggender, maar we kennen u natuurlijk als uitermate ambitieus. Het is niet toevallig dat tal van (wereld)leiders en psychopaten hun sterrenteken met u delen. Rollen maar, met een vette discoschijf in uw oren.

Waterman (21/01 - 18/02)

Het ziet ernaar uit dat u straks een nieuwe buur krijgt, Waterman, een biseksuele vrouw uit één stuk meer bepaald. Zo’n type dat houdt van een stevige basdreun en daar geweldig frivool van wordt. Opletten met dat soort mensen, want voor u het weet, planten ze een voet tussen uw deur en is er geen ontkomen meer aan hun overvloedig stromende lichaamssappen. Dat u met uw apart maar gesmaakt gevoel voor humor als giechelgenerator door het leven gaat, helpt niet in deze. De sterren raden u aan in ijltempo kwalijke zweetvoeten te ontwikkelen, een adequaat antidotum tegen stalking in het algemeen en te opdringerige buren in het bijzonder.

Vissen (19/02 – 20/03)

Hun passie voor ongebreideld kerstshoppen, zou Vissen wel eens in de problemen kunnen brengen. Geven is mooi, maar uw teken heeft de onhebbelijke gewoonte vooral voor zichzelf te kopen. Waarom nóg een aquarium aanschaffen, bovenop de negen exemplaren die uw interieur al ontsieren? Of een nieuwe lading plastic planten om het onderwaterlandschap op te vrolijken? Het is gewoon lelijk. Neen, dan doet u beter eens iemand een visfileermes cadeau. Samen met het vriendelijk verzoek het onverwijld bot te vieren. Op u. Overigens wensen de sterren u verder een fijn weekend.

Ram (21/03 – 20/04)

Een tornado van tumult, zo noemen de sterren u onder elkaar, wanneer ze ’t weer eens moeten hebben over alle zever die op de wereld en uw naasten loslaat. Maar niet getreurd, want diezelfde sterren moet wel vaak lachen om uw fratsen. Voorts voorspellen zij een uitbarsting van ontembare energie. In die mate zelfs dat uw koffie hartkloppingen zal krijgen van u, en niet omgekeerd. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Gebruik die tomeloosheid en ga loos met een flukse winterschoonmaak. Neem er gerust ook de huishoudens bij van de gewaardeerde redactieleden van Au Parleur. U mag namelijk nog wel eens een goede daad stellen, want dat is alweer een klein decennium geleden.

Stier (21/04 – 21/05)

Ola, Stier, de kosmos krijgt maar één woord door: kaas. Niet tussen uw tenen, noch in andere huidplooien, maar letterlijk heelder Goudabollen. U zal de gelukkige winnaar blijken van een zuivelproducententombola. Met alle smeuïge gevolgen vandien. Prijs u gelukkig, want u krijgt er voldoende Gentse mosterd bijgeleverd. Met de feestdagen in aantocht weet u in ieder geval al wat te serveren bij die goedkope cava die u altijd serveert. Skol, zeggen ze ergens in Scandinavië en dat is meteen ook het devies van de sterren: skol! Ze voegen er ook nog ‘Smakelijk!’ aan toe. Hopsa met die Gouda.

Tweelingen (22/05 – 21/06)

Doldwaze dialogen zullen uw deel zijn, aldus de kosmos. Wees voorbereid op het voeren van diepgaande gesprekken met uw spiegelbeeld, ook al heeft dat zelden iets interessants te vertellen. Wel opletten dat u geen meervoudige persoonlijkheidssyndroom ontwikkelt. Zulks is sneller gebeurd dan men zou denken. O ja, nog even meegeven dat u ook deze week geen Euromillions zal winnen.

Kreeft (22/06 – 23/07)

Gelukkig schrijven we december, Kreeft, want er komt een nieuwe passie op uw pad: beeldhouwen met boter. Dat zou wat lastig zijn in de zomer, zeker in deze tijden van klimaatcalamiteiten. Benieuwd welke meesterwerken straks uw tafel zullen sieren en vooral welke unieke creaties uw broodsneden tot staande ovaties zullen bewegen. Bewegen is trouwens iets dat u ook beter wat meer zou doen, melden de sterren nog. We weten allemaal wat teveel boter doet met het vasculair stelsel. U wil uw bloed geen file laten rijden in uw aderen.

Leeuw (24/07 – 23/08)

Leeuw toch, welk een jolijt staat u te wachten! Uw innerlijke brullende ballerina zal ontwaken, ergens midden in de week. De kosmos verwacht indrukwekkende pirouettes en gracieuze sprongen, ondersteund door even lieflijk als luidkeels gebrul, een koning waardig. Zo ziet u maar dat u niet altijd moet klauwen om anderen op afstand te houden. Het alhier beschreven vertoon zal ruimschoots volstaan. Saturnus blijft maar herhalen die u aan de vooravond van een vegetarische periode staat, maar daar gelooft de rest van de kosmos niets van. Saturnus wil wel vaker eens dwalen.

Maagd (24/08 – 23/09)

Uw obsessie voor een gezond en heilzaam leven bereikt nieuwe hoogten. Het ziet ernaar uit dat grootsheid uw deel wordt, want in u schuilt een smoothie-goeroe. Een recept met een hoofdrol voor boerenkool, pindakaas en chiazaden zal u rijkdom en roem brengen, ruim voor de schijterij toeslaat bij uw afnemers. Het wordt dus een kwestie van tijdig uitwijken naar een exotisch land dat geen uitleveringsverdrag met België heeft ondertekend. Dat het u daar goed moge gaan.

Weegschaal (24/09 – 23/10)

U zult uw diplomatieke vaardigheden verbeteren, Weegschaal, en wel door alles in het leven te benaderen met een elegante dans. Bereid u zich voor op het oplossen van conflicten middels goed getimede polka’s, salsa’s en Weense walsen. Poetin, Netanyahu en andere zotten kijken alvast reikhalzend uit naar uw komst. Vergeet nu uw eigen orkest mee te nemen, want wat dat betreft moet u weinig heil verwachten van bedenkelijke figuren en hun regimes.

Schorpioen (24/10 – 22/11)

Zo, Ben Weyts, u bent dus ook een Schorpioen, wie had dat gedacht? Iedereen, natuurlijk. Dat bitsig-venijnige van u is een weggever. Uw medeburgers leven evenwel op een sprankel hoop, nu u zich tot mystiek muffinmeester lijkt te zullen ontpoppen. Dat geldt overigens voor alle Schorpioenen, zij het met wisselend succes. Het ene gebakje is nu eenmaal het andere niet. Maar goed, een mens is nooit te oud om te leren. Gelukkig bestaat er geen Pisa-test voor patisserie.

Boogschutter (23/11 – 22/12)

De sterren zijn er zo goed als zeker van: er zit een carrièrewending voor u aan te komen, Boogschutter. Wordt het undercover agent of woordvoerder van de Unie van Verenigde Pedofielen? Vrachtwagenchauffeur of straatveger? Dakdekker of kernfysicus? Of eerder vlees noch vis? Mars en Venus kiezen eieren voor hun geld en zetten hun hele hebben en houden in op dat laatste. Jupiter is Zwisterland. De rest van de kosmos laat het liever aan zijn reet roesten.


JV

HOROSCOOP
Wat brengt de toekomst?
Lezersbrief
Lezersbrieven

Lezerbrieven

Dag beste,

Het is waar dat Tony hem niet meer recht kreeg, maar ik pak dat niet persoonlijk. Die mens heeft zoveel verdriet om het bedrog dat hem werd aangedaan. Ge zoudt voor minder 12 Duvels naar binnen gieten, zeker als uw maten erbij zijn en de sfeer erin zit. Geen man overboord dus. Tony is ne goeie vent, dat heb ik altijd gevonden. Ons vader was tegen hem, maar die heeft zijn kar achteraf gekeerd. Ik ben ook gescheiden. Van een CEO, een narcist eersteklas. Die had dan wel een schone positie, maar voor de rest was het een smeerlap van ik zal u daar eens gaan hebben.

Den Tony krijgt nog een dikke herkansing, en zelfs tien herkansingen als het moet. Zo ne goeie man, ge vindt dat niet snel meer tegenwoordig.

Groetjes,
Anoniempje


Weet ge wat ge zijt allemaal? Riooljournalisten! Wat gij allemaal durft te schrijven over mij! En dan mijnen ex-man Tony, die in Duvels vliegt en dat vinden we allemaal normaal? Ik zal maar niks zeggen over die Gerda. Dat was vroeger al de matras van de school en het dorp. Ik moet er geen tekening bij maken zeker? Ik versta niet dat de kinderen partij kiezen voor hun vader. Ze zouden beter moeten weten.

Met niet vriendelijke groeten,
Julienne Vandersmossen, ex mevrouw Vercammen


Geachte hoofdredacteur,

Mag ik u vragen uw horoscoop met meer ernst te bejegenen? Ik ben een Maagd en mijn vliezen zijn helemaal niet gebroken. Bovendien zit ik nu al een week te wachten op een geniaal idee of twee, maar er komt helemaal niets. Boerenbedrog is het! Gelieve daarmee te stoppen!

Met gepaste groeten,
Fernand Ijzermans


Stuur ons jouw lezersbrief
LEZERSBRIEVEN
Editie 13 | Au Parleur
Poëzie op maat

© Au Parleur - JEROEN VERMEIREN/HANS LENGELER 2023/update 2024

SINT-DENIJSLAAN 31A - 9000 GENT

11, BOULEVARD CLEMENCEAU - 83510 LORGUES - FRANCE

BEELDEN: EIGEN WERK & UNSPLASH