Au Parleur

- De Ongeschifte Gazet -

Au Parleur streeft naar onbetrouwbaarheid van de gegeven informatie, waarvoor ze echter niet aansprakelijk kan worden gesteld.

- Zesde editie - 21 oktober 2023 -



EDITORIAAL
Die keer in Gent

‘Zo leuk dat we mekaar nog eens in levende lijve zien’.
‘Ja, en bedankt dat ik bij jou mag logeren’.
‘Maar dat spreekt toch vanzelf?’.
‘Dat zou je misschien zeggen, maar niets is vanzelf’.
‘Neen, klopt. Soms hangt het af van de kleine dingen’.
‘Zoals een defect in een injectiepomp van je wagen, dat er dan geen blijkt te zijn, bedoel je? Zodat je dan met vertraging toch nog een kort verblijf in België hebt?’.
‘Bijvoorbeeld, ja’.
‘Je hebt het niet altijd zelf in de hand’.
’Neen’.


Jeroen Vermeiren, Gent
Hans Lengeler, Lorgues

Jeroen Vermeiren
Trein

Zoveel vragen

Pal tegenover mijn optrekje in Gent lopen twaalf spoorlijnen, die honderd meter verderop worden omhelsd door de evenzovele perrons van het Sint-Pieters-Station. Dagelijks glijden hier honderden treinen voorbij. Ik mag daar graag naar zitten kijken. Van moderne dubbeldekkers – al dan niet met graffiti beklad – tot ellenlange goederentreinen, die nu eens auto’s vervoeren, dan eens containers en af en toe een vloeibaar goed in citernes. Niet zelden komen die kolossen voor mijn raam tot stilstand, daartoe genoopt door een stoplicht dat hen verbiedt het station te doorkruisen. (Passagierstreinen daarentegen zie je nooit stilstaan.)

De goederentreinen doen mij telkens weer dromen. Van de weeromstuit zie ik weidse Amerikaanse landschappen voor mij, en vagebonden met cowboyhoed en gitaar, die een spurtje inzetten en zich behendig in een lege veewagen hijsen. Vervolgens heffen zij een lied aan, een klassieke countrysong – bijvoorbeeld A Boy Named Sue van Johnny Cash – onderwijl zichzelf begeleidend op voornoemde gitaar (die gek genoeg altijd perfect is gestemd). Zij zijn vrije vogels. Overal en nergens thuis. Overal en nergens een liefje, dat hen bevrijdt van hun viriel machozaad, alvorens zij weer verder reizen, een nieuwe einder tegemoet.

Ik heb al meermaals overwogen – en dat is geen grap – om de straat over te steken, wat verderop, waar de berm dat toelaat, omhoog te klauteren en aan boord te stappen van een goederenwagon. Zonder gitaar weliswaar en evenmin met het oog op een liefdesspel met een nobele onbekende die mogelijk ergens op mij wacht. Neen. Ik wil gewoon weten waar die trein heen rijdt. Dat staat hier maar te staan en ik weet niets. Niets over de oorsprong en niets over de bestemming. Er zijn van die dagen waarop ik dat onverdraaglijk vind. Niet-weten, puisten krijg ik ervan. En ergerlijk genoeg vooral een niet-weten met betrekking tot dingen die er eigenlijk niet toe doen. Het verlangen om stiekem mee te reizen, heeft voor alle duidelijkheid dus geenszins te maken met een zucht naar avontuur. Ik vind avontuur erg overroepen. Met een rugzak door India? Bungeejumpen? De lift nemen naar het dak van de Empire State Building? Ik dacht het niet. Geef mij maar een boek, wat kaarslicht en de suites van Bach. In de Provence, meer bepaald de Var. Veel meer heeft een mens niet nodig, althans deze mens toch niet. Tenzij wat versnaperingen en een goed glas erbij.

Omdat ik op de eerste verdieping woon, passeer ik mijn dagen op spoorhoogte. De passagiers van de treinen op spoor 10, 11 en 12 kunnen vlot bij mij naar binnen kijken, te meer daar ik vooralsnog geen gordijnen heb hangen aan de straatkant. Het is open en licht zo en daar hou ik van. Mijn zoonmans iets minder. Die wil al eens in zijn slip uit zijn kamer komen gestrompeld ’s ochtends, met een slaapkop van jewelste, en je zal altijd zien dat net dán de intercity naar Brussel voorbij tjokt. ‘Kankertrein!’ protesteert mijn gebroed dan. ‘Wanneer ga je nu eens stores ofzo ophangen?!’ Ik begrijp hem wel en de neiging om op zijn vraag in te gaan, rijpt stilaan in mijn hoofd. Ook al voelt het onnodig. We wonen hier nu zes weken en ik heb in heel die tijd hooguit vier keer iemand obstinaat naar binnen zien kijken. Mensen zijn niet bezig met mijn onnozel leven. Ze luisteren muziek en lezen ondertussen de krant. Of ze zitten op hun smartphone te tokkelen. Sommigen werken ijverig op een laptop, anderen doen een dutje. Af en toe praten treinreizigers met elkaar, stel je voor, al lijkt dat eerder zeldzaam. Ik bedoel maar: geen hond die bezig is met wat zich hier afspeelt. Omgekeerd heb ik net zoals bij die goederentreinen alleen maar vragen. Wie zijn die mensen? Waar gaan ze naartoe en wat gaan ze daar doen? Wie van hen is net als ik allergisch aan schaal- en weekdieren? Waarom ziet mevrouw X er zo triest uit binnen de omlijsting van het treinraam? En zou meneer X van vrouwen of van mannen houden? Wie van al die reizigers is volgende week misschien schielijk overleden en waaraan? Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar laat ik u sparen, lezer.

Lezer.
Lap. Ook dat is zoiets.
Wie bent u?
Hoe gaat het met u vandaag?
Hebt u nog dromen en hoeveel?
Wordt u graag gezien?
Houdt u van chocoladetaart of eet u liever ijsjes?
Zoveel vragen, die altijd maar zonder antwoord blijven.


JV

DE WERELD VAN JEROEN
Zoveel vragen

Karlijn Sileghem
Karlijn

Cru Bourgeois

Uit het raam, onder het venster hang ik een bord met ‘Fuck’ erop.
Aan de deur wordt gebeld.
Een man vraagt me hoeveel ik vraag.
“Fuck you!”, roep ik.
Die zit…
Ik haal het bord niet weg.
Een tweede man roept zonder bel:
“fuck you too.”
Ik laat het bord nog hangen.
De bel gaat weer, een derde man slaat me recht in het gezicht.
Ik sla terug en toen sloeg hij me harder, drong mijn huis binnen, nam alles met zich mee wat hem van dienst kon zijn.
En voor hij vertrok zag ik door mijn wimpers dat hij zich met één hand op me leegde.

Ik draaide het bord en tekende er een smiley op.
Toen kreeg ik bloemen van een kind en een brief vol lieve woorden…
van de laatste man.
Die zit.

Ikzelf lag weken stil in bed en zweeg.
En durfde niet bewegen.
Ik hoorde mezelf zuchten en rook de bloemen naast me op het bed.
Ik nam niet op en liet het rinkelen.
De post werd niet gelezen.

Als dit waar is, doe ik niet meer open.

Moraal: … timing is de helft van wie we zijn.


KS

CRU BOURGEOIS
De wereld van Karlijn
Hans Lengeler
Autotune

Autotune

De ooit immens populaire Franse smartlap is helemaal weg. Wat je vandaag hoort op de mainstream-radio is een hoop gezeur dat dankzij het alom gebruikte truukje van de autotune klinkt alsof iemand een blikje muziek van een bekend merk - vers uit de automaat - heeft opengetrokken. Zet een Big Mac om in muziek, dan krijg je dit.

Je kent autotune ongetwijfeld reeds van toen Cher er met haar Believe een monsterhit mee scoorde. Was het daar maar gestopt. Helaas, elk naar succes hongerend leeghoofd dat vandaag in de Ultratop wil staan, gebruikt hetzelfde stukje software met dezelfde instellingen die de slecht zingende saucisse in de opnamestudio van een deur verder ook gebruikt.

Elk nummer is een doorslagje van het vorige, de robotstemmetjes in niets van elkaar te onderscheiden. Het klinkt als een synthetische diarree van platitudes. Time Magazine riep in 2010 autotune uit als één van de vijftig slechtste uitvindingen ooit. Ik kan me daar bij aansluiten.

Om kort te gaan, ik hou er niet van, van autotune. Afgezien van de uitzonderling die er op een intelligente manier iets mee doet, vind ik het non-muziek. Nu, ik blijf ervan weg, van Ultratop en van commerciële zenders. Maar je ontsnapt niet aan de jonge Johnnies die hun wagen parkeren in de straat, de ramen openzetten en hun playlist afdreunen terwijl ze in de bar tabac rechtover snel een pintje gaan scoren met de copains. Je hebt daar je eigen muziek bij nodig én je doet de mensen in de straat een plezier, toch?

‘Ken je de laatste van Booba, Natasha Saint-Pier, Chaton en onze eigen Franse Kanyé, Benjamin Miollet?’, vraagt Johnny Eén aan Johnny Twee, ‘Hun voorlaatste tube is een half uur geleden uitgekomen maar ik heb ze al in mijn Deezer’.
‘Neen jong, nog niet’, antwoordt Johnny Twee, ‘Putaing, ik loop achter. Maar ik ben niet zo branché als gij hè Johnny Eén. Gij zijt altijd mee met de laatste mode, gij. Amai, ik ben zo content dat gij mijn pote zijt. Du respect, mon frère. Zet het wat luider zodat iedereen mee kan genieten’.

De mens uit de straat rest alleen nog zijn raam te sluiten en te verkassen naar de achterkant van zijn woonst.

Zo ik. Ik zet Radio Fip aan en staar naar een schaal tomaten. En paprika’s. En courgettes. En Aubergines. Ik denk dat ik me daar een old school analoge ratatouille mee maak straks. Zo eentje die smaakt naar accordeon en ronflonflon.


HL

DE WERELD VAN HANS
Onze man in het zuiden
tuin
Tuin
Vanuit het kantoor van een vakantiedorp in het zuiden

Tuinonlusten

Het geweld in het Midden-Oosten laait weer op en snijdt de wereld in twee. Polarisering lijkt wel ‘het woord’ van de afgelopen jaren. Een leerkracht krijgt een mes in de keel en sterft ter plaatse. Een oude vriendin verliest haar kind. Ik voel me de laatste tijd door een mangel gehaald. Maar rust en vrede is ons ook niet meteen gegund hier op het park.

Een wederkerend punt van onlusten zijn de tuinen hier. Wat een contemplatieve plek zou moeten zijn in een mens zijn leven kan een oord van irritatie en wrevel worden. Maar door onze vele tussenkomsten en diplomatieke talenten wordt er zo goed als dagelijks, al is het soms nipt, een plaatselijke oorlog vermeden.

Het zit zo: iedereen wilt een strakke tuin maar niemand wilt een heggenschaar horen tijdens zijn ochtendkoffie en nog minder een tuinman aan je zijde hebben als je monokini aan het zwembad ligt.

Het is dus balanceren op een dun haagje, of dansen op het scherp van een kettingzaag, om iedereen tevreden te houden.

Tijdens de heetste zomermaanden is er weinig geluidshinder. Gezien we rekening moeten houden met gasten die uitslapen, is het, tegen dat zij wakker zijn, reeds zo warm dat het levensgevaarlijk is om nog veel zwaar werk te verrichten. Door hitte en droogte gaan planten en struiken ook in een soort van ‘zomerslaap’ en houden ze zich rustig.

Maar als de temperaturen dalen schiet het groen alle kanten uit. Als je dan niet tijdig ingrijpt is er geen houden meer aan.

Maar ja, dat is niet gerekend op een stel gasten die een maand lang hier verblijven. We krijgen een boze email: ‘dat ze gek worden van al het lawaai, dat ze hier niet voor betaald hebben en met de vraag of het tuinonderhoud op het park geen maand uitgesteld kan worden, tot na hun vertrek. Zoniet, dan willen ze hun geld terug en zijn ze weg.’

‘Ik begrijp uw frustratie maar alles een maand uitstellen is niet mogelijk’, antwoord ik beleefd. ‘Niet voor de natuur die verder doorgaat maar ook niet voor de tuinlieden die een heuse planning hebben voor hun personeel. Maar wat als u ons nu eens aangeeft welke dagen u op uitstap gaat, dan briefen wij dat door.’ Even lijkt het alsof we de gemoederen gekalmeerd hebben en een groter onheil hebben weten te ontwijken.

Dan komt er een email van de eigenaar aan de rechterkant: ‘Over enkele dagen komen wij aan op het park en hebben nood aan volledige rust. Maar omdat wij ook ten volle willen genieten van een mooie en verzorgde tuin hebben wij opdracht gegeven aan onze tuinman om de hele tuin aan te pakken voordat wij komen’.

Ik check het lijstje en gelukkig zijn de buren die dag wezen golfen. Ik stuur hen uit zekerheid nog een bericht: ‘U kan nooit vroeg genoeg beginnen met golfen met deze toch wel zeer hete nazomer en een aperitiefje voor u naar huis komt is ‘obligatoir’. U wilt de zonsondergang op de golfbaan voor geen geld van de wereld missen!’

Dan volgt een email van de eigenaar aan de linkerkant: ‘Bert kan je deze avond een foto trekken van mijn tuin? Ik heb zonet mijn tuinman de opdracht gegeven om de cipressen te tailleren en de bomen te snoeien. Ik wil geen bladeren in mijn zwembad deze winter’.

Ik kijk snel op het lijstje: bingo! Vandaag staat er: ‘uitstap naar de markt in Cassis’ op het lijstje. Snel stuur ik nog een bericht: ‘U kan nooit vroeg genoeg vertrekken naar de markt in Cassis. Zo bent u verzekerd van een parkeerplaats beneden aan het water en bespaart u uzelf een stevige wandeling. Nadien zou ik u ten stelligste aanraden een boottochtje te maken langs de Calanques met een aperitiefmoment op het water. De zonsondergang op het water is ‘to die for’!’

Pas als de eigenaar achter hen beslist zijn tuinman enkele bomen te laten omzagen zit ik in de shit. Op het lijstje staat niets. Ik probeer voorzichtig bij de eigenaar zelf: ‘kan je niet wachten tot ze op uitstap zijn?’ Maar mijn poging valt ergens kapot tussen ‘kan jij ze niet in een andere villa plaatsen?’ en ‘dat ze de klere krijgen’. Maar niet getreurd, op de website Provence Verte met toeristische informatie zie ik dat er die dag enkele dorpen verder een folkloristische optocht is ter herdenking van één of andere heilige. Ik kan het maar proberen.

‘Bonjour, ik weet dat jullie vandaag niets gepland hebben maar ik kreeg zonet een bericht binnen dat er niet zo ver hier vandaan een hele leuke optocht is, echt een unieke belevenis. Ik zou zeker zo vroeg mogelijk vertrekken zodat u nog op de parkeerplaats kan parkeren en niet in een weide moet staan. En blijf zeker tot het dansfeest op het dorpsplein is losgebarsten, zo’n feest met een lokale muziekgroep MOET je gewoon een keer meegemaakt hebben’.

Bij de uitcheck zie ik twee stralende gezichten voor me en hun dankbaarheid is groot. ‘Nog nooit hebben we zo’n reactieve beheerders ontmoet die zoveel leuke tips gaven. We hebben de tijd van ons leven gehad en komen zeker nog een keer terug!’ Over het tuin-lawaai geen woord meer. Mission accomplished. Peace for all.



SL

DE WERELD VAN SWAANE
Tuinonlusten

Jachtongeval
Jachtongeval

Jacht en ontij

Lap, het is weer van dattum. In de streek waar ik woon is de jacht op groot wild open.

Het jachtseizoen… je mag er van denken wat je wil. Er is pro. Er is contra. De jagers zijn er vóór, de everzwijnen zijn er tégen.

In de Provençaalse dorpen leeft het in elk geval. Omdat je je, eens je een dorp verlaat, al snel midden de natuur bevindt. Ik woon in La Provence Verte, er is nog veel bos hier. En in het bos daar zijn de jagers.

Een twintigtal mannetjesputters verzamelen in alle vroegte, gekleed in camouflagekostuum én feloranje hesje, in Café Du Sport waar zij hun imposante geweren aan mekaar tonen. Diegene met het grootste geweer wint en moet het eerste rondje Marc de Provence betalen. Het is een straf goedje, het vertroebelt het zicht, het is een aanslag op de lever en het smaakt naar meer.

Buiten staan pick-up trucks met nerveuze honden in kooien. Het is wachten tot de jagers goed opgewarmd zijn en hun laatste glaasje korte hebben genuttigd - op vijf benen kan je niet staan - om zigzaggend in colonne naar het jachtgebied te trekken. Sommige jagers hebben er zin in en zingen jachtliederen, de minder ervaren jagers maken een gespannen indruk. Het is tenslotte een wedstrijd om ter meest everzwijnen kapot doen.

In het bos neemt iedereen volgens een weloverwogen pikorde zijn plaats in. De jagers kruipen in boomhutten aan de ene kant, de drijvers vertrekken aan de andere kant van het gebied en jagen hun honden op met agressieve kreten en lawaai. Na een tijd zullen de drijvers de jagers ontmoeten en dan is het vooral zaak om niet zelf afgeschoten te worden. Elk jaar bloeden er wel weer een paar drijvers dood, per ongeluk of moedwillig neergeschoten door iemand met te weinig bloed in zijn alcohol. Maar dat hoort erbij, de jacht is niet weggelegd voor jeanetten.

Ik lees in de Var Matin, de krant voor een Varoise boerenlul zoals ik, dat er vorige zaterdagochtend een kogel van kaliber 300 door de zijruiten van een BMW Série I is geknald. De wagen stond geparkeerd voor het huis waarin Lucille Riquier en Mathieu Meyer nog maar een week woonden. Het jonge koppel bouwde op een plek waar vroeger volop werd gejaagd maar besloten om hun tuin af te sluiten met een draadomheining bekleed met plastieken klimop.

De kogel ging binnen langs de chauffeurskant en buiten langs de passagierskant van de wagen, waarna hij de buitenmuur van het huis doorboorde en op twee meter van Lucille haar vers gecoiffeerde hoofd passeerde.

De politie vermoed geen kwaad opzet. ‘C’est ca, le jeu de la chasse, hein madame’. De jager die zou hebben geschoten werd vergezeld door een luitenant van de lokale politie, zelf een verwoed jager. Dus werd een pv opgemaakt dat net genoeg informatie bevat om de verzekering te overtuigen tot schadeloosstelling. ‘Het was een vergissing, het ging per ongeluk, het geweer was iets te gevoelig afgesteld, ik kost er ni aan doen, z’ebben mij opgestoken.’

Iedereen weet dat dit een voorbedachte aanslag was. Jagers houden er niet van dat hun jachtgebieden worden bebouwd. En ze houden nog minder van tuinen die worden afgesloten met een draadomheining bekleed met plastieken klimop. Zij reageren hun territoriumdrift af met behulp van kaliber 300. Het is een waarschuwing: verhuis! Ga hier weg, of…

Lucille Riquier stond erop klacht neer te leggen maar op het commissariaat hield men de thesis van een ongeluk aan. De jagers zijn wel thuisgekomen met een everzwijn van 150 kilo, dàt feestje gaan we toch niet verpesten hè madammeke?

Olé, olé, c’est ca, le jeu de la chasse.



HL

LOKALE ZEDEN UIT HET ZUIDEN
Jacht en ontij
Kimberley Spears 3
Tekening Kimberley Spears 3

Uit het dagboek van Kimberley Spears

BIO
Geboren te: Draguignan, Provence-Frankrijk
Leeftijd: onduidelijk, varieert volgens de geraadpleegde bron
Status: single
Studies: onbekend
Beroep: karaokezangeres
Adres: Place de l’Eglise, Lorgues
AKA: Betty Venus, Madonna Jackson, Dalida Tozzi
Hobby’s: zingen en shoppen
Sterrenbeeld: Tweeling


Liefste dagboek,

Nonkel Pierre-Marie heeft mij naar Sainte-Maxime gebracht. Hij was precies niet blij dat hij mij moest wegbrengen want onderweg praatte hij alleen maar Latijn tegen mij en ik versta dat niet. Maar op het einde gaf hij mij een amulet uit zijn winkel. Het is iets om mij te beschermen tegen bijgeloof. Hij had mij beter een beetje zakgeld gegeven maar ik heb dan maar danku gezegd. Ah ja, wat moet ge doen als ge door iedereen wordt verlaten?

Hij heeft mij afgezet aan het casino en dan moest ik vandaar te voet verder tot aan Bar La Plage om te zitten wachten op Titi. Ik heb mij daar aan een tafeltje gezet en dan begon ik mij te vervelen. Het was wel nog vroeg maar ik heb mij al een karafke rosé besteld om de tijd te doden. Ah ja, wat moest ik anders doen?

En toen kwam Sylvie Mélody daar aangewandeld. Dat is nu eens echt mijn aartsvijandin. Die kan niet zingen en toch heeft die succes. Die heeft zelfs al mogen optreden op de Vide Grenier van Saint-Tropez. Ik denk dat die gewoon met iedereen slaapt om haar goesting te krijgen, zo laag. En die begon te praten met de baas van Bar La Plage en die kreeg zomaar gratis drank en eten.

Maar dan moest het ergste nog komen. Om zes uur kwam Titi daar ook aangestapt. Titi, riep ik, ik zit hier. Maar hij keek niet naar mij en gaf Sylvie Mélody een kus. Ik werd eerst helemaal slap en dan werd ik kwaad. Ik heb mijn glas op de grond kapot gesmeten, puur van niet meer weten wat doen. En Titi, die negeerde mij helemaal. Na alles wat ik voor die jongen heb gedaan. Titi, ge doet mij verdriet, riep ik. Maar het was precies of ik daar niet was. En dan hebben Titi en Sylvie Mélody samen opgetreden op het terras van Bar La Plage. Ik ben gewoon van mijn eigen gevallen.

Het volgende dat ik weet is dat ik wakker werd op het strand, aan de overkant van Bar La Plage. Titi en Sylvie Mélody waren nog altijd aan het optreden. Zo slecht dat het was, ik kon het niet hóren. Ik heb mijn karaoke uit mijn caddie gehaald en ben zelf beginnen zingen, zo luid als ik kon. En toen kwamen de gendarmen en die vroegen of ik wel een permis had om daar te mogen zingen. Ik had dat niet en toen moest ik stoppen of anders zouden mij opschrijven in hun boek en mij in de computer steken, zegden ze. CENSUUR, riep ik, CENSUUR, Titi, redt mij! Maar het heeft niet geholpen en dan heb ik gezegd dat ik nooit nog zou zingen, NOOIT. Maar die vonden dat precies niet erg.

En van dan af weet ik het niet meer. Ze hebben mij achteraf gezegd dat ik ben beginnen stampen en krabben en dat ik een gendarme zijn kepie van zijn hoofd heb afgeslagen en erop heb gestampt…

Ik weet echt niet meer wat er is gebeurd. Ik heb in de kliniek gelegen…




Liefste dagboek,

Ik woon nu in Huize Tranendal, een instelling voor vrouwen met overspannen zenuwen. Er wordt goed voor mij gezorgd maar ze geven mij wel veel pilletjes vind ik. Maar ik voel mij goed. Rustig. Ik mag elke vrijdagavond een uurtje, niet langer, optreden in de refter. Iedereen vindt mij tof en ik krijg veel applaus van de andere gasten en van de verpleegsters.

Eindelijk is mijn carrière gelanceerd.

Ik ben zo blij.



HL

VARIÉTÉ
Uit het dagboek van Kimberley Spears
Bar La Plage
Image

crisis
crisis

Ijsberg

Ik stel me zo voor dat velen onder ons kinderen hebben, of zelfs kleinkinderen intussen. En ik vraag me af wat het doet met een (groot)ouderhart wanneer blijkt dat in Vlaanderen dagelijks twintig kinderen van school worden gestuurd. Twintig! Kijk, zoiets raakt mij tot in mijn merg. Omdat één van die vele kinderen een gezicht heeft voor mij. Ik zag hoe de 15-jarige dochter van goede kennissen vorig jaar tot ver voorbij haar tandvlees werd gedwongen na een wel erg voortvarende verwijdering van school. Ik vond dat toen erg pakkend en onthutsend. Ik zag vooral hoe groot de impact was op het meisje en haar gezin. Een impact die vandaag nog altijd voelbaar is. En ze is dus één van de zovelen.

Er zijn gemiddeld zo’n 175 schooldagen in een jaar. Een eenvoudige rekensom leert ons dus dat het alles bijeen gaat om 3.500 jongeren. Laat dat even doordringen. Ik verzamel onderwijl mijn kinnenbakkes, want dat hangt van pure verbijstering ergens te bungelen ter hoogte van de straatstenen, daar waar deze geschorste leerlingen dikwijls zonder pardon terecht komen.

Veelal gaat het om jongelui die eigenlijk net extra zorg nodig hebben. In de plaats daarvan krijgen ze volwassenen en instanties die het nog eens bijkomend laten afweten. We hebben een minister van Onderwijs die dat allemaal zo erg niet vindt. Hij liet een tijdje geleden optekenen dat schorsingen een goed signaal zijn. Een signaal voor wie, vraag ik mij dan af. Niet voor de minister, zoveel is duidelijk. Terwijl net voor hem elke verloren leerling, elke verloren jongere er één te veel zou moeten zijn, maar liever brabbelt hij flinkse onderwijstaal. Zoals met zijn voorstel om financiële sancties op te leggen aan ouders van kinderen die het Nederlands niet voldoende beheersen. In het onderwijsveld weerklonk unisono dat zulks gewoonweg een dwaas idee is. Maar weten de mensen die dagelijks met hun voeten in de zompige klei van de realiteit rondbanjeren veel. De beste stuurlui staan, jawel, aan wal.

Een kind dat geschorst wordt, is vaak al in crisis. Door het op de straatstenen te gooien, duw je kind en omgeving alleen maar dieper in het verdomhoekje. Wil dat zeggen dat we elk ettergedrag moeten tolereren? Neen, natuurlijk niet. Maar dat is het net: problematisch gedrag is vaak een noodkreet, een luid rinkelende alarmbel. Gedrag is een symptoom. De oorzaken van dat gedrag neem je niet weg met repressie of struisvogelpolitiek à la buiten ermee. Integendeel. Wat je dan doet is de hete aardappel doorschuiven, en tikkende tijdbommen creëren.

Iemand uit de jeugdhulpverlening vergeleek het met een ijsberg: je ziet maar een fractie boven de waterlijn, 80% bevindt zich onder de waterlijn. Overijverig schorsen op basis van het weinige dat je ziet met het blote oog en op geen enkel moment verder of dieper kijken, ik vind dat eigenlijk een vorm van schuldig verzuim.



JV

OVER DE DINGEN DES LEVENS
Ijsberg
Vinyl
Vertaalde klassiekers

De vertaalde klassiekers

Taalpurist Freddy Thys vertaalt voor u enkele grote klassiekers zodat u een beter inzicht krijgt in wat er nu eigenlijk wordt verteld in die mooie liedjes.


Seksuele Genezing van Zeeheuvel Leuk

(sta op, sta op, sta op, sta op)
(word wakker, word wakker, word wakker, word wakker)

O, zuigeling, laten we naar beneden gaan vanavond
O, zuigeling, ik ben zo heet als een oven (genees me mijn liefste, genees me mijn liefste)
Ik heb wat liefde nodig
En zuigeling, ik houd het niet veel langer uit (genees me mijn liefste, genees me mijn liefste)
Het wordt sterker en sterker
Wanneer ik dat gevoel krijg
Wil ik seksuele genezing
Seksuele genezing, o zuigeling
Geeft me zo’n goed gevoel
Helpt mij mijn gedachten verzetten
Seksuele genezing zuigeling, is goed voor mij
Seksuele genezing zuigeling, is iets dat zo goed is voor mij

Telkens wanneer blauwe tranendruppels vallen
En mijn emotionele evenwicht mij verlaat
Is er iets dat ik kan doen
Ik kan de telefoon nemen en naar je bellen, zuigeling
En ik weet, honing, dat je er zal zijn om mij te verlossen
De liefde die jij me geeft, zal mij bevrijden
Als je niet weet waar je mee te maken hebt
Oh, laat mij je dan vertellen, lieverd, dat het seksuele genezing is

(sta op, sta op, sta op, sta op)
Laten we liefde vervaardigen vanavond
(word wakker, word wakker, word wakker, word wakker)
Want je doet het zo goed
Zuigeling, ik werd ziek vanmorgen (genees me mijn liefste, genees me mijn liefste)
Er stormde een zee vanbinnen in mij
Zuigeling, ik denk dat ik kapseis (genees me mijn liefste, genees me mijn liefste)
De golven zwellen aan en aan
En als ik dat gevoel krijg
Wil ik seksuele genezing
Seksuele genezing is goed voor mij
Geeft me zo’n fijn gevoel, het is zulk een gehaastheid
Het helpt de gedachten te verzetten, en ’t is goed voor ons
Seksuele genezing, zuigeling, dat is goed voor mij
Seksuele genezing zuigeling, is iets dat zo goed is voor mij

Nou, het is goed voor mij en het is zo goed voor mij, mijn zuigeling, o
Kom de controle nemen, grijp gewoon
Mijn lichaam en geest, dra zullen we maken, honing
Het zal fijn voelen
Jij bent mijn medicijn, ga open en laat mij erin
Lieverd, jij bent zo groots, ik kan niet wachten tot je gaat opereren
(Genees me mijn liefste)
(Genees me mijn liefste)
Ik kan niet wachten tot je gaat opereren
Wanneer ik dit gevoel krijg (genees me mijn liefste)
Heb ik seksuele genezing nodig
O, wanneer ik dit gevoel krijg (genees me mijn liefste)
Heb ik seksuele genezing nodig
Ik moet seksuele genezing krijgen, lieverd (genees me mijn liefste)
Want ik ben heel alleen
Ik heb seksuele genezing nodig, liever (genees me mijn liefste)
Tot je weer thuisklomst
Stel het alsjeblieft niet uit
Het is niet goed om te masturberen


JV

TAALPURISME
De vertaalde klassiekers
Seksuele genezing

Tony
Tony

De rubriek van de pragmatische huisman

In deze rubriek vergast (inmiddels) Alleenstaande Vader Tony u wekelijks op enkele glasheldere en ongecomplexeerde huishoudtips, helemaal op maat van al wie na de dagelijkse arbeid aanzienlijk leutiger dingen te doen heeft dan pakweg strijken, poetsen en pubers opvoeden. Bijverdienen in het zwart, bijvoorbeeld.

De negende wet van Tony: een spoiler is de kers op de kofferbak!
Ik had het al een beetje weggeven vorige week: niets mis met een spoiler! Tony is voor aerodynamica. Zo heb ik mij laten strikken door de moeder van mijn kinderen. Aerodynamisch dat die was, ge hebt er geen gedacht van. Maar ge zijt er vet mee. Schoon vanbuiten en lelijk vanbinnen, ik weet wel beter nu. Voor auto’s gaat dat nu wel niet op. Een spoiler op de kofferbak is altijd goed, zeg ik u. Niet alleen voor de esthetiek hé, ook voor de wegligging. Waarom denkt ge dat een beetje echte Porsche (niet die SUV-modellen voor chichimadammen!) dat heeft? Of de derrière van Natalia? Dat is een spoiler op zichzelf. Allez, ik bedoel dat goed, hé. Ik ben fan van Natalia. Die heeft nogal eens een stem. Na het ronken van een zescilindermotor produceert zij het schoonste geluid op aarde. Mijn ex-vrouw zei altijd bitsig: ‘Daar wilt ge het wel eens mee doen, ik weet het!’ Niet dat ik neen zou zeggen nu ik vrijgezel ben, maar toen ik getrouwd was: nooit, jamais! Ik ben een trouwe hond. Wat niet iedereen kan zeggen…

De tiende wet van Tony: gras moet groeien!
Ge zijt alleenstaande vader. Ge moet de was en de plas doen, en de boodschappen, en koken, en tussendoor helpen met huiswerk. Ge moet uw zoon eraan herinneren dat hij zijn velleke moet terugtrekken om ook dáár goed te wassen en nadien moet ook de auto nog gestofzuigd. Ik zeg u: het is véél. En als het dan eindelijk weekend is, kunt ge in den hof beginnen. Nee, merci. Niet met mij. Niet met den Tony. Ik zeg dus altijd maar: gras moet groeien. Laat het maar woekeren. En één keer om de twee maanden gooit ge daar wat benzine over en steekt ge de boel in de fik. Dat is ook goed voor de grond. Probeer het eens, ge zult mij dankbaar zijn!


JV

Stel je vraag aan Tony:

VRAAG HET AAN TONY
De rubriek van de pragmatische huisman
Fred
Fred

Fredje

Goedendag,

Ik ben dus de Freddy - Fredje -, den Tony zijne beste maat. Elke zaterdag pakken wij onze velo’s en dan zijn we weg voor een paar uurtjes de natuur in. Dat mag regenen en waaien, wij doen onzen toer en wij komen terug als herboren. Natuurlijk passeren wij daarna nog efkes bij Zjozjo voor een trappistje of twee. Dat hoort erbij.

Aan een hobby, ge geeft daar geld aan. Dat begint klein, maar stilaan wilt ge u verbeteren en wilt ge beter materiaal. Daarbij, ge zijt niet alleen op de baan. Sommige clubs komen u dan onderweg tegen en die lachen u uit als ge met een prutsveloke rijdt. Ge wordt niet aanvaard hè? En ge wilt tenslotte toch au serieux worden genomen.

Tony ging daar ver in. Misschien iets té ver. Op zijne koersvelo had hij Vittoria’s gestoken. Dat zijn banden van over de tweehonderd euro. Per band hè. Om u een gedacht te geven, op mijne BMW zitten autobanden van honderdvijftig euro en dat zijn all seasons. Julienne deed daar moeilijk over. Met tweehonderd euro kon zij zich een paar nieuwe schoenen kopen, dus dat stak haar wel. Aan de andere kant, Tony is ne hele harde werker, die gaf alles af thuis. En Julienne, die heeft nooit gewerkt.

Daar waren wel spanningen in dat huwelijk ja. Julienne kon wel een stukske zagen, nu dat ze uiteen zijn mag ik dat zeggen. Als Tony er eens doorzat omdat hij cijfer niet had gehaald in de verkoop, dan had zij plots buikpijn of zo en dan moest het weer allemaal rond haar draaien. Ik heb het dikwijls gezegd, Tony, zegde ik, ge zijt zot dat ge dat laat passeren. Maar ik denk dat Tony haar te graag zag, hij heeft die teveel vertroeteld.

En dan wilde Julienne naar de sport en is ze iets begonnen met den Davy. Er gaat nog een dag komen dat den Davy eens serieus op zijn bakkes gaat krijgen want die heeft er al veel de horentjes opgezet, als ge mij begrijpt. Maar den Tony liet dat begaan. Moegevochten peins ik.

Enfin, op een avond hebben ze woorden gehad en dan heeft Julienne de banden van zijn koersvelo kapot gestoken. Dat was er teveel aan en Tony heeft haar buitengesmeten. Ik moet zeggen dat iedereen opgelucht was dat het gedaan was met die circ.

Ge doet dat niet. Zo’n dure banden.

Fred


HL

WIELERTOERISME
Fredje
Zon
Zon

Wat brengt de toekomst?

Steenbok (22/12 - 20/01)

U bent in uw element Steenbok, nu de herfst haar intrede doet en daarmee ook de winter – toch bij uitstek uw seizoen – binnen hoefbereik ligt. Blijf doordrongen van die energie, die zwanger is van sneeuw en dampende adem. In de nek hijgen van aantrekkelijke soortgenoten is toegestaan, maar enkel mits er ontegensprekelijke toestemming in het spel is. Misschien een kleine waarschuwing: vergeet niet op tijd voeling te houden met uw gevoelens. Rationeel als u bent, wil het wel eens de bergmist ingaan wat dat betreft.

Waterman (21/01 - 18/02)

Flatulent, Waterman. Dat vat de komende dagen zowat samen. Niet dat u wind verkoopt, maar u produceert hem wel op onrustwekkende schaal. De sterren raden u een aangepast dieet aan. Laat bonen, ui en koolstofrijke dranken zoveel mogelijk links liggen. U wil geen bruine rakker zijn, met alle gevolgen én sporen vandien in uw oerdegelijk, ouderwets wit ondergoed. Oudere Watermannen houden best hun prostaat in de gaten. Watervrouwen hoeven zich geen zorgen te maken. Hun blaas is als vanouds zo lek als een zeef. Niets nieuws onder de zon daar.

Vissen (19/02 – 20/03)

Dag visserke-vis met de pet, pet en pijp van het visserke-vis goeiendag, DAA-AG VIS, dag lieve vis, dag klein visselijn mijn. Voorgaande heeft helaas geen betrekking op u. Het is slechts een stukje poëzie uit vervlogen tijden, waarin uw sterrenbeeld met ietwat teveel tederheid werd bejegend. Al kunnen de sterren tot op zekere hoogte volgen, in die zin dat zij u niets te melden hebben en u dus graag meteen weer uitzwaaien. Dag visserke-vis. Daa-ag!

Ram (21/03 – 20/04)

Lady Gaga, Reese Witherspoon, Emma Watson, Sarah Jessica Parker, Celine Dion, Victoria Beckham, Diana Ross, Alec Baldwin, Keira Knightley, Russel Crowe, Ewan McGregor, Quentin Tarantino, Maria Sharapova, Elton John, Gary Oldman, Mariah Carey en Tommy Hilfiger … ziedaar allemaal succesvolle medemensen met het sterrenteken Ram. U merkt: uw naam staat daar níet tussen. Dat moet u tot nadenken stemmen.

Stier (21/04 – 21/05)

Het leven loopt niet altijd van een leien dakje, Stier. De schoolgangers onder u moeten opletten voor strafstudie, de stempelaars dan weer voor zwartwerk. En zo is het altijd wat. Laat u evenwel niet ontmoedigen. Niemand heeft u bij uw geboorte beloofd dat de route tussen ontstaan en ondergang zonder obstakels zou zijn. Net de Stier is het sterrenbeeld bij uitstek om de uitdagingen die op zijn pad komen fluks te pareren met een gehoornde kopstop. De sterren geloven in uw volharding en zenden u liefde, veel liefde.

Tweelingen (22/05 – 21/06)

U moest maar eens meer pintelieren na het werk, althans, dat is wat de sterren met kennis van zaken maken van de signalen van de kosmos. U leeft de laatste tijd wat teveel met dichtgenepen billen. Zo’n drink onder collega’s zal u nieuwe inzichten opleveren én meer begrip dan u nu kan bevroeden. Dat u er mogelijk ook een stomende affaire aan overhoudt, zien de sterren eigenlijk als een onmiskenbare bonus. U moet al langer nodig eens van de grond.

Kreeft (22/06 – 23/07)

Het worden lastige weken voor u, Kreeft. Als uitgesproken zomerteken vergt de intrede van de donkere, koude seizoenen altijd grote aanpassingen van u. Er zijn evenwel lichtpuntjes. Zoek uw naasten op, uw dierbare familie en kruip samen bijeen rond een hartverwarmend houtvuur (ga niet te dicht zitten weliswaar, we willen niet dat u begint te stomen in uw schaal). Een kreeftenkransje, daar is nog nooit iemand slechter van geworden. Tenzij zij die allergisch aan u zijn, natuurlijk. Maar laten we niet wéér die toer opgaan.

Leeuw (24/07 – 23/08)

Ondanks een hoop rekeningen en kortende dagen houdt u goed stand, Leeuw. Uw manen hebben nog niets van hun glans verloren. De sterren adviseren u wel een degelijke conditioner aan te schaffen om uw lokken gezond en glanzend te houden. Voorts één opmerkelijke boodschap: er is gezinsuitbreiding op komst, zo schijnt het. Of dat met menselijke zuigeling, een kanariepietje dan wel een poedelpuppy is, blijft voorlopig onduidelijk.

Maagd (24/08 – 23/09)

U ervaart veel stress dezer dagen. U werkt keihard en toch lijken uw inspanningen op een platte steen te vallen. Dat is niet terecht, Maagd. Weet dat de sterren weten wat ze weten! Namelijk dat u een plichtsbewuste, hardwerkende mier bent, met empathie voor anderen. Die anderen mogen zich wat betrokkener en milder tonen jegens u. Laat u zich niet ontmoedigen. U beseft het misschien niet, maar u bent omringd door geliefden en familie die met grote zorg en tederheid klaarstaan om u te ondersteunen.

Weegschaal (24/09 – 23/10)

Weegschaal! Wat het ook is dat u hebt uitgevreten, los het op! De sterren zijn nog steeds in toorn en willen u tot nader order niet te woord staan. Als streefdatum daarvoor krijgen we maart 2025 door. Als u niet al die tijd uw droeve lot in de handen van Madame Blanche wil leggen, wordt het hoog tijd een knieval te maken voor de kosmos. We mogen het eigenlijk niet zeggen, maar we weten uit goede bron dat die kosmos zich mild zal tonen als u maar bereid bent even door het stof te gaan. Zet uw ego opzij en begin eraan!

Schorpioen (24/10 – 22/11)

Uw gewrichten werken tegen, zoveel is duidelijk. Vooral uw polsen zorgen voor de nodige pijn en immobiliteit. Moed houden, Schorpioen. Alles gaat voorbij, ook zere polsen en flatulentie. Met uw ogen moet u zorgzamer omspringen. Schorpioenen hebben aanleg voor katarakt. Laat u zich op tijd en stond testen bij een oogarts!

Boogschutter (23/11 – 22/12)

U bent toe aan rust boogschutter. De voorbije weken hebben veel van u gevergd. Bovendien staat u erom bekend geen maat te kennen. Tja, daar komen dan vodden van, nietwaar? Herbron. Kom op krachten. En versterk uw weerstand met natuurlijke middelen, want het ziet ernaar uit dat u extreem gevoelig bent voor rondwarende buikvirussen.


JV

HOROSCOOP
Wat brengt de toekomst?
Lezersbrief
Lezersbrieven

Lezerbrieven

Beste Swaane,

langs deze weg nogmaals onze oprechte dank voor de tips en de ontvangst in je vakantiedorp. De rust en de stilte, in combo met de allergezelligste uitstapjes waren onbetaalbaar. Nou ja, wij konden dat dus wél betalen natuurlijk ;-).

Doei,

Sjakie en Truus


Beste lezers en lezeressen,

voor al uw seksuele genezingen kan u mij contacteren via de redactie van deze krant met vermelding #olga69.

Discretie verzekerd. Afspraak bij u thuis of in de Ibis Budget (kamer per uur).

Olga69


TE KOOP

BMW Série I, bouwjr 2021, in zr goede staat. Twee zijruiten te vervangen. Prijs overeen te komen.

Matthieu Meyer


LEZERSBRIEVEN
Editie 6 | Au Parleur
Poëzie op maat

Volg ons op

© Au Parleur - JEROEN VERMEIREN/HANS LENGELER 2023/update 2024

SINT-DENIJSLAAN 31A - 9000 GENT

11, BOULEVARD CLEMENCEAU - 83510 LORGUES - FRANCE

BEELDEN: EIGEN WERK & UNSPLASH